Al Montseny amb les TIC

Vistes des de Santa Fe del Montseny

Sovint es contraposa la tecnologia i l’ús internet amb l’activitat física o amb el contacte amb la Natura. Avui, però, amb la proliferació dels dispositius mòbils amb internet, aquesta disjuntiva perd cada cop més sentit.

Aquí us presento una activitat que es va dur a terme al Montseny, en ocasió d’una jornada de treball de les àrees de Matemàtiques i Coneixement del medi de Digital-Text. Un dels objectius principals era fomentar el treball en equip i l’intercanvi d’idees.

Em sembla un bon exemple de com les noves tecnologies poden integrar-se i potenciar també les activitats en entorns naturals. I crec que, amb algunes adaptacions, es podria utilitzar perfectament amb grups d’educació secundària.

Descripció de l’activitat

En primer lloc, vam haver de decidir on realitzaríem l’activitat. Buscàvem una ruta circular, de muntanya, que no estigués massa lluny de Barcelona. Després d’indagar una mica al Google, van quedar dos llocs finalistes: Collserola i Santa Fe del Montseny. Les dues opcions tenien pros i contres: bellesa del paisatge, presència antròpica, infraestructura per als àpats, temps de viatge per arribar-hi…

Preparació

Per decidir entre les dues, vam habilitar un formulari Doodle, en què demanàvem que cadascú es posicionés a favor d’una de les dues opcions, o de les dues, si l’elecció li resultava indiferent. Com era d’esperar, en la primera volta, la majoria de persones va marcar les dues opcions i es va produir un empat tècnic. Així que vam preparar un segon formulari, amb preguntes més refinades. D’aquesta manera, vam acabar optant per la ruta del Montseny.

Un cop triat el lloc, havíem de resoldre les qüestions logístiques. Per als desplaçaments, vam utilitzar una taula de Google Docs. Tothom qui tenia cotxe, ho anotava juntament amb el punt des d’on sortiria i amb la ruta que realitzaria. La resta de persones es podien anar apuntant a les columnes següents, per anar omplint els cotxes. Si algun dels conductors veia que el seu vehicle no s’omplia i que la gent apuntada es podia encabir íntegrament dins d’un altre, ho feia.

D’aquesta manera, vam tenir els preparatius a punt. Cal dir que algú va considerar que si ens haguéssim reunit, potser ho hauríem resolt tot més ràpidament. Però també és cert que d’aquesta manera no va fer falta trobar una estona en què les dotze persones involucrades ens poguéssim reunir. En aquest sentit, el poder participar en les decisions de forma asíncrona va ser un avantatge.

Realització

La jornada a Santa Fe del Montseny va constar de sessions de treball i d’algunes activitats més lúdiques. En l’activitat central, també van fer acte de presència les TIC, en aquest cas, el GPS.

Vam organitzar dos grups, per recórrer la ruta circular que surt de Santa Fe i passa per l’empedrat de Morou. Cada grup l’havia de realitzar en sentits oposats i ens trobaríem a l’empedrat de Morou, que es troba en el punt mig. Durant aquesta primera part, cada grup havia de pensar cinc enigmes vinculats a algun punt precís del camí. Podien ser preguntes sobre el propi entorn o simplement enigmes sobre altres temàtiques, però amb les indicacions amagades en el terreny. Per a cada enigma calia anotar les coordenades geogràfiques del punt on s’havia ubicat.

Un cop es van trobar, els dos equips es van bescanviar els fulls amb aquestes indicacions i van proseguir el seu camí. Durant la segona meitat de la ruta, cadascun havia de resoldre els enigmes que li havia deixat l’altre. N’hi va haver de tot tipus: endevinalles enginyoses, interpretacions metafòriques d’elements del paisatge i tasques manipulatives.

L’objectiu principal de l’activitat era fomentar el treball en equip. Això es va aconseguir gràcies a l’haver de decidir conjuntament quins enigmes proposar i com formular-los i a l’haver de resoldre conjuntament els de l’altre equip. Cada grup comptava amb una persona encarregada de la dinamització, per evitar que les persones més tímides o reservades no participessin gaire en aquestes discussions. A més, els grups eren interdisciplinars, amb persones més expertes en biologia, altres en matemàtiques, en física… Això va afavorir un intercanvi d’idees ric.

Però a més dels aspectes de socialització, l’activitat va servir per millorar la capacitat d’orientació amb GPS i per conèixer el medi de la zona. És a dir, que des d’una perspectiva curricular, vam treballar la competència social i ciutadana, la matemàtica i la de coneixement del medi. És en aquest sentit, que crec que seria perfectament aplicable a un grup d’educació secundària, amb les oportunes adaptacions.

Fitxa tècnica

Descripció Activitat geolcalitzada amb dos equips. Cadascun d'ells pensa enigmes i els ubica en un punt d'una ruta. Després en dóna les coordenades geogràfiques a l'altre equip perquè els pugui trobar i resoldre.
Ubicació Santa Fe del Montseny
Nombre de persones 12
Durada 2-3 hores de preparació
3 hores de realització
Eines utilitzades Cercador de Google
Doodle
GoogleDocs
Mòbils amb GPS

Banda sonora

2 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *