Gestió del canvi en entorns TIC

Durant la presentació sobre impacte de les TIC en educació

Ordenar els planetes del sistema solar amb les mans, passar llista des de l’ordinador i enviar missatges a les famílies amb les absències automàticament, comentar conjuntament en un fòrum les idees prèvies sobre l’univers, rebre corregits els exercicis que hem encarregat a l’alumnat… Tot això hauria semblat una escena futurista, fa només uns cinc anys.

Un dia en una aula 2.0

En canvi, aquestes i altres aplicacions de les TIC en el dia a dia d’una aula, es van escenificar el passat 5 d’octubre, a la jornada Gestió del canvi en entorns TIC, organitzada per l’empresa Cospa & Agilmic. En una mena de representació teatral, vam poder veure un alumne que arriba a l’escola el seu primer dia de classe, passa per secretaria, on se’l dóna d’alta a la plataforma del centre i se li proporciona la seva clau, i tot seguit es dirigeix a classe, on disposa d’un ordinador i el professor està explicant des d’una pissarra digital. Després se’n va a casa, realitza i entrega els deures de forma telemàtica i a continuació mostra al seu pare com recuperar el rebut de la matrícula. En acabat, fins i tot poden triar la pel·lícula que aniran a veure, sempre des de la mateixa plataforma.

Dolors Reig i Pere Marquès

Val a dir que aquesta és una visió idíl·lica. En la recreació no apareixen els problemes de connectivitat, que són un autèntic malson en molts centres, ni l’esquerda digital que provoca que encara hi hagi molts nois i noies que no disposin d’accés a internet des de casa. I per suposat, tampoc no es plantegen els desavantatges pràctics i ètics, d’organitzar tota l’activitat escolar des d’un programari privatiu. Però cal reconèixer a l’organització la frescura d’aquest inici de jornada i l’enfocament pràctic i tangible de la introducció de les TIC en els processos educatius.

Torn de Dolors Reig: l’horitzó s’allunya 10 passos

L’acte central de la jornada va anar a càrrec de Dolors Reig, que es va encarregar de tornar a dibuixar un escenari futurista, que serveixi d’estímul, per a les ànsies d’innovació i millora educativa.

La psicòloga social, experta en social media va destacar que les TIC permeten fer més eficients algunes tasques docents i que d’aquesta manera s’allibera temps per poder realitzar una atenció més personalitzada de l’alumnat. Va posar com a exemple la Khan Academy, projecte que recopila lliçons en vídeo, disponibles a la xarxa.

Va resumir el paper del docent en una “escola 2.0” com a “organitzador de la intel·ligència col·lectiva”. Aquest rol implica desenvolupar una sèrie de competències específiques. En primer lloc, cal saber gestionar grups amb diversitat i dotar-los de llibertat i autonomia en les seves tasques. En aquest sentit, Dolors Reig va destacar que la segregació per nivells o per perfils empobreix els debats i el potencial educatiu.

El docent també ha de ser una mena de curador de continguts, que els filtri, i orienti l’alumnat davant de l’abundància informativa que té a disposició. I, en tercer lloc, també ha de ser expert en aprenentatge. És a dir ha de conèixer quins són els processos cognitius i com aquests s’estan modificant per efecte de l’ús massiu d’Internet i de les TIC en general. Dedicarem a aquest tema una entrada en el taller, pròximament.

Comentant els estudis sobre xarxes socials des de la Física

Però probablement, la part que més va engrescar i sorprendre el professorat present va ser la mostra de quines poden ser les noves tecnologies i metodologies que apareguin a les escoles durant els propers anys.

Realitat Augmentada, mineria de dades o jocs massius multijugador a la xarxa (MMOs), van ser alguns dels exemples d’aquesta perspectiva de futur. De fet, Dolors Reig va insistir de forma reiterada sobre la funció didàctica del joc. Segons ella, cal deixar de pensar que el que és divertit no pot ser seriós. Molt sovint es confon la cultura de l’esforç amb la cultura del patiment, com una preparació per a la vida laboral. I precisament avui el que s’ha de buscar és el contrari, que es pugui gaudir de la feina.

En les intervencions del públic, moltes felicitacions i una constatació compartida: si no canvien les exigències dels currículums i de les avaluacions oficials, serà molt difícil aprofitar el potencial educatiu de les noves eines tecnològiques.

Podeu consultar la presentació completa de Dolors Reig.

Banda sonora

4 Comments

  1. Pingback: Gestión del cambio en entornos TIC : El taller 2.0 | Tic y herramientas 2.0 | Scoop.it

  2. Pingback: Gestión del cambio en entornos TIC | El taller 2.0: i educacion TIC | eLearning + TICs + Didáctica Digital | Scoop.it

  3. Pingback: Gestió del canvi en entorns TIC : El taller 2.0 | Una mica de tot sobre 2.0 | Scoop.it

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *