Problema telefònic

Triar companyia telefònica pot ser un problema

L’estiu passat, vaig participar en un molt bon curs d’introducció a l’aprenentatge basat en problemes (ABP), organitzat per l’associació Espiral. El dinamitzava Jordi Guim, professor del Centre d’estudis Joan XXIII de Bellvitge i expert en aquesta metodologia.

He de dir que durant les dues setmanes que va durar el curs, vaig poder complir bona part dels objectius que m’havia marcat: vaig adquirir una idea general força estructurada de la metodologia, vaig conèixer diverses fonts amb informació al respecte, vaig afegir unes quantes noves eines de treball col·laboratiu a la meva llista de Diigo i vaig conèixer i establir connexions amb un bon grapat de docents amb vocació innovadora. Crec que això és gran part del que se li pot demanar a un curs d’aquestes característiques.

Una de les activitats que vam haver de realitzar durant el curs, va ser l’elaboració d’un problema, que després vam poder analitzar conjuntament. Per fer-ho, disposàvem de les pautes següents.

Un problema és un assumpte que requereix una solució. En resoldre’l s’ha d’aprendre alguna cosa, que inicialment es desconeixia. Ha de ser proper a la realitat de l’alumnat i, per tant, és inevitable que resulti complex. No ha de tenir una solució clara, sinó que ha de ser “borrós”. I també multidisciplinar, s’ha de poder enfocar des de diferents punts de vista i tenir diferents formes de solució. Ha de ser motivador, fomentar l’esforç de l’alumnat i estimular-ne la creativitat. I, per suposat, ha de ser avaluable.

Els perfils de les persones que participàvem en el curs eren força diversos. Això va afavorir que les propostes també ho fossin i que l’intercanvi d’opinions fos ric. En el meu cas, vaig optar per un problema de presa de decisió entre diferents alternatives. El context: la selecció d’una companyia telefònica per part d’un o una adolescent, tenint en compte criteris diversos. Us el deixo a continuació, per si us pot ser útil, ni que sigui com a estímul. També estaré encantat de conèixer les vostres consideracions al respecte.

Banda sonora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *