Aprenent des de la banqueta

Presentació del projecte "Caront" de Francesc Capel, durant la Jornada Espiral 2011

Els dies 18 i 19 de novembre, al voltant de 200 docents es van aplegar a Barcelona, per participar a la jornada “De la tiza a la pizarra digital“, que organitzava l’Associació Espiral. L’eix central de la trobada, van ser les 18 experiències d’ús innovador de les TIC en educació, que s’hi van presentar. A més, es van donar a conèixer els principals projectes que l’Associació Espiral està duent a terme.

Desfilades de moda i partits de futbol

Fa unes setmanes, deia Juan Carlos Guerra (@juancarikt), que el VI Encuentro Educared havia estat com una gran desfilada de moda. En aquesta mena d’esdeveniments, qui va de públic no hi assisteix per després aplicar directament el que hi veu, sinó per copsar quines seran les tendències de la temporada i poder-les tenir en compte a l’hora de dissenyar la seva roba, per a un ús més generalitzat.

En canvi, crec que la Jornada Espiral es va assemblar més a un partit de futbol. En mig del camp, les persones més en forma, o simplement les més adequades per al tipus de partit, mostraven les seves habilitats. Amb jugades individuals, amb bones combinacions, però en general, amb un impecable joc d’equip. Les persones assistents no érem espectadores del partit, sinó integrants de la banqueta. A més d’observar amb admiració les destreses dels companys i de les companyes, vam poder aprendre de les seves experiències i extreure’n idees, que després podrem aplicar directament a la nostra pràctica quotidiana. Això sí, adaptades al nostre propi “estil de joc”. Sobretot, perquè en pròxims partits, qualsevol de nosaltres podria passar a ser titular.

Aquesta “tangibilitat” de les propostes presentades no va ser casual. L’organització va tenir en compte alguns criteris ben definits a l’hora de seleccionar-les. Tal com va explicar la vicepresidenta d’Espiral, Esther Subias (@esthersubias), es van prioritzar propostes que, a més de creatives i innovadores, fossin aplicables en qualsevol nivell educatiu i no requerissin un ús tecnològic massa sofisticat. En la meva opinió, va ser un encert.

Aprendre a aprendre

Les experiències que es van presentar tenen interès per si mateixes, es poden traslladar a altres centres o poden servir com a estímul per realitzar-ne d’altres semblants. Però alhora, em van semblar exemples magnífics per reflexionar sobre les aportacions que les TIC poden realitzar a l’educació i sobre què és el que les converteix en TAC.

La primera experiència va ser la d’Imma Barriendos (@ibarrien), sobre el dia del Llibre 2011, en un centre de formació per a persones adultes. Moltes de les activitats que ja realitzaven altres anys, aquest any les van dur a terme fent servir eines digitals. En el torn de preguntes vaig voler preguntar-li quin valor afegit havia suposat, aquest canvi de format. Em va respondre sense dubtar: fer que tot allò que habitualment quedava tancat entre les quatre parets del centre es projectés cap a l’exterior. Jo, a més, hi afegiria que la senzillesa de moltes eines multimèdia actuals potencia la creativitat.

La contribució de les TIC a l’atenció a la diversitat també va quedar palesa, sobretot en dues de les comunicacions. D’una banda, María José Reyes (@mreyes02), ens va explicar la seva experiència en una aula hospitalària, amb nois i noies de diferents edats, orígens i patologies. De l’altra, Helena Velaure i Prudens Martínez, van mostrar com una Pissarra Digital Interactiva pot ajudar a l’alumnat amb autisme. La PDI permet fixar l’atenció, aprendre a seguir una seqüència ordenada d’instruccions i a esperar el propi torn, o a treballar la psicomotricitat fina.

En la majoria de presentacions es va parlar de les facilitats que les eines del web 2.0 ofereixen per al treball col·laboratiu. Dues ho exemplifiquen particularment: els coneguts Callejeros literarios i el programa de col·laboració europea eTwinning. En tots dos casos, la comunicació a través d’Internet i la interacció asíncrona, permeten que nois i noies geogràficament molt distants participin en un projecte conjunt.

Retransmetent, durant la Jornada Espiral 2011

Col·laborar, crear, compartir i personalitzar van ser per tant, alguns dels verbs més utilitzats. Probablement no sigui cap sorpresa, però l’interessant és que tots ells van adquirir vida, van guanyar concreció, en veure’s plasmats en pràctiques quotidianes, en projectes que ja s’estan fent, i amb èxit, a les aules.

Per suposat, l’ús d’eines digitals obre moltes portes, però també requereix del desenvolupament de noves competències. El cas de Radio Sisnesta de Fran Chanzà i Toni Álvarez o el treball amb vídeos d’Óliver Garvín són bons exemples d’alfabetització audiovisual. De fet, aquest és un objectiu d’aprenentatge que es treballa encara de forma tangencial en la majoria d’escoles i instituts, tot i aparèixer explícitament recollit en els currículums oficials, en el marc de la competència comunicativa. Probablement, calgui més impuls, més formació, més recursos i més convicció docent, perquè aquestes línies dels documents oficials es converteixin en una realitat als centres.

Un altre dels aspectes relacionats amb la competència digital, que va quedar ben reflectit a la jornada, va ser la curació de continguts. Francesc Nadal (@francescnadal) va presentar l’experiència “Notícies del dia“, que ha dut a terme a classe d’economia, amb alumnes de batxillerat. Per tal d’apropar-los la premsa econòmica, han utilitzat subscripció per RSS, per elaborar i publicar un recull de notícies, que pot resultar d’interès també per als experts en la matèria.

Podria seguir descrivint aportacions, però en comptes de fer-ho, us convido que les descobriu vosaltres mateixos i mateixes. Les podeu trobar a la pàgina del programa de la jornada. Totes tenen interès i totes conviden a una reflexió sobre la competència digital i sobre l’aportació de les TIC a la millora dels aprenentatges.

Tres projectes útils i engrescadors

Com deia al començament, la jornada també va servir perquè s’expliquessin algunes de les iniciatives que l’Associació Espiral ha dut o està duent a terme.

Azucena Vázquez (@azuvazgut) va obrir la trobada amb la presentació del llibre “Experiencias educativas en las aulas del Siglo XXI“, de la qual n’és una de les coordinadores. Es tracta d’un extens recull d’experiències com les que es van mostrar en directe, explicades en articles concisos i amb un enfocament força pràctic. Ens el van repartir, en format paper, a totes les persones assistents.

Joan Padrós (@joanpadros) i Enric Senabre van presentar l’estudi “El projecte EduCAT 1×1. Què en pensen els implicats“, que ha realitzat la pròpia associació Espiral. Les conclusions, a grans trets, són que la majoria de persones implicades creuen que va ser una bona idea, que no es va dur correctament a la pràctica. Tanmateix, també són partidàries de mantenir el projecte.

Finalment, Juanmi Muñoz (@mudejarico) va cloure la jornada, amb la presentació del postgrau que la UOC i Espiral ofereixen ofereixen conjuntament: “Innovació i ús creatiu de les TIC en educació“. El programa té molt bona pinta i, pel que es va dir, està adreçat a tots els públics. Em va semblar una proposta engrescadora per tancar dos dies molt enriquidors tant en el pla professional com en el personal.

Banda sonora

2 Comments

 1. Tona Castell

  Un partido de futbol muy gratificante y productivo, efectivamente.
  Quisiera añadir a tu relato la experiencia de Salomé Recio (@salomerecio) que mostró cómo desde los 3 años, las herrramientas TIC (pizarra digital, escaner, ordenador, cámara de fotos…) tienen un espacio y un uso dentro del aula tan intenso y importante como las pinturas, los juegos de construcción, los punzones o cualquier otro material.
  Y si desde el inicio de la escolarización obligatoria tenemos alumnos con esta competencia digital… ¿qué haran dentro de diez años?
  La web de l’aula de Salomé:
  http://etapainfantil.blogspot.com/

  1. smaccarrone

   Muchas gracias por tu comentario, Tona. Y sí, estoy de acuerdo contigo, fue también un placer escuchar a Salomé, y ver directamente a sus “jóvenes” alumnos y alumnas usando las TIC como algo natural en su proceso de aprendizaje.

   También me pareció muy destacable la presentación de Gemma Tur, sobre cómo fomenta entre su alumnado de magisterio, la creación de un PLE.

   Com decia al final de la entrada – y no es puro protocolo – me parece que todas las experiencias valen mucho la pena y de todas ellas se puede extraer alguna reflexión interesante sobre las aportaciones de las TIC a la educación.

   Un saludo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *