Creences sobre l’interior de la Terra

El centre de la Terra, un dels "Llocs inaccessibles"

Ja fa més d’un mes que vaig tornar a fer classes i he pensat que era un bon moment per començar a publicar i comentar algunes de les activitats que estic duent a terme a les aules. És una manera més de retornar al meu entorn d’aprenentatge el que m’ha estat donant durant aquestes setmanes en forma de recursos o de recomanacions.

Així que començo aquest nou apartat d’Activitats d’aula, on compartiré els materials que he fet servir amb l’alumnat. Al final de cada activitat, afegiré alguns comentaris al respecte, per explicar com va funcionar, per a què crec que serveix particularment, què cal tenir en compte a l’hora de realitzar-la, etc.

Introducció

Aquesta activitat està pensada per a l’assignatura de Ciències Naturals, a 2n d’ESO. Pretèn servir com a motivació inicial per introduir el tema de la Geosfera. També per veure quins coneixements previs té l’alumnat sobre l’estructura interna de la Terra. Finalment, permet introduir algunes de les creences que hi ha hagut al llarg de la Història o en l’àmbit literari, sobre aquesta qüestió.

Enunciat de l’activitat

En primer lloc, mireu els vídeos següents. Després, discutiu per parelles les respostes a les preguntes que trobareu a continuació i anoteu-les cadascú a la seva llibreta.

Tràiler de la pel·lícula Viaje al centro de la Tierra

Curt de Ice Age

Preguntes

  1. Heu vist la pel·lícula “Viaje al centro de la Tierra”? Coneixeu o heu llegit el llibre que té el mateix nom? Sabeu qui n’és l’autor? I l’argument?
  2. Com accedeixen els protagonistes de cada vídeo a l’interior de la Terra? Fins on arriben? Us sembla raonable?
  3. Com són les temperatures en l’interior del planeta en tots dos vídeos? Més altes o més baixes que a la superfície terrestre?
  4. En el segon vídeo, mentre l’animal cau, hi ha un moment en què apareix un esquema. Què representa?
  5. Com és el centre de la Terra en aquest segon vídeo? Quines de les característiques que hi identifiqueu us sembla que es poden correspondre amb la realitat?
  6. Creieu que és possible la vida en l’interior del planeta? Fins a quina profunditat? Per què?
  7. Quins altres aspectes destacaríeu sobre la imatge de l’interior de la Terra que veiem en el primer vídeo? I en el segon? Quins us semblen versemblants?

Comentaris

Si es disposa de projector o PDI i d’ordinadors per a cada alumne/a, convé visionar en primer lloc els vídeos a la pantalla gran, perquè resulten més espectaculars o cridaners i que després, cadascú els torni a veure les vegades que calgui i al seu ritme.

En el tancament i posada en comú de l’activitat, es pot elaborar una taula, amb totes les creences sobre l’interior de la Terra que apareixen en els fragments i classificar-les entre les que avui en dia estan científicament acceptades i les que no ho estan. Per exemple, s’ha comprovat experimentalment que les temperatures augmenten amb la profunditat, però és altament improbable que per sota nostre habitin dinosaures. També es pot parlar d’altres exemples, com ara les teories de vida intraterrestre, que acostumen a cridar-los bastant l’atenció.

Estaré encantat de llegir els vostres comentaris sobre aquesta activitat. I si algú la prova a classe, m’interessarà molt saber com li ha anat i quines variacions ha realitzat.

Per acabar, voldria agrair en Joan Padrós (@joanpadros), que em recomanés el segon vídeo, que, de fet, és el que al meu entendre, dóna més joc per a les preguntes.

2 Comments

  1. Joan Padrós

    Hola Sandro,

    moltes gràcies per la menció, però això és la gràcia del Twitter, on reps sempre més del que dónes.

    I gràcies per compartir els recursos i la seqüència didàctica. Llàstima que aquest curs no em toca donar aquest tema, ja que em serien de gran utilitat.

    Salutacions

  2. smaccarrone

    Gràcies de nou a tu, Joan.

    Tens tota la raó en això que dius sobre Twitter. La qüestió és que fins ara jo ho havia estat defensant crec que una mica en abstracte, però durant les darreres setmanes, ho he pogut comprovar directament.

    Ens veiem aviat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *