Llengua i literatura en xarxa: grans exemples

Fa setmanes que li dec un mail a la Núria. Em va demanar que li recomanés projectes en què s’estiguessin aplicant les TIC per enriquir l’aprenentatge de les llengües. La Núria és companya de curs a 4t d’ESO, professora molt exigent, amb l’alumnat i amb ella mateixa. Això explica que tot i tenir l’assignatura ben preparada i organitzada, vulgui explorar noves maneres de millorar-la.

A l’hora de posar-me a escriure-li, he pensat que el llistat de referències que li estava preparant, podria ser útil també per a altres persones. Per això el comparteixo aquí, al blog. Aquesta selecció no pretèn ser exhaustiva, és fruit del que he pogut aprendre i conèixer durant els darrers dos anys, a través de la meva participació a Twitter i a altres mitjans socials. Qualsevol suggèrència serà molt ben rebuda i incorporada al llistat.

Poesía eres tú

Poemari col·lectiu elaborat per alumnat de totes les edats, de molts punts diferents de l’estat. La proposta consistia a escollir un poema i enregistrar-se en vídeo recitant-lo. Les gravacions es recullen en el blog del projecte.

Els seus impulsors van ser Silvia González Goñi (@silviagongo), autora del blog Lengüetazos literarios y Pep Hernández (@pephernandez), autor del blog Apuntes de lengua. A les seves bitàcores es poden trobar multitud d’activitats i experiències d’aula interessants i creatives.

Podeu conèixer més detalls de Poesía eres túl’entrevista que vam fer a la Sílvia des del Taller 2.0.

Enllaç: Poesía eres tú

Callejeros literarios

Probablement tothom ha sentit alguna vegada parlar d’un personatge famós i després s’ha adonat que el carrer del costat de casa es deia de la mateixa manera. Precisament l’objectiu d’aquest projecte era descobrir els escriptors i escriptores que s’amaguen en el nomenclàtor de les nostres ciutats.

L’alumnat havia de trobar els carrers amb nom literari a la seva població, visitar-los i fer una foto de la placa corresponent. Aquestes fotos es geolocalitzaven amb l’ajuda de Google Maps, on s’hi afegia informació addicional sobre l’autor o autora en qüestió. Tot el material, es recopila a la pàgina del projecte.

La idea va sorgir de la col·laboració de quatre blogs sobre llengua i literatura:

També vam tenir ocasió de parlar sobre Callejeros literarios al Taller 2.0,  en l’entrevista a Marcos Cadenato.

Cal destacar que aquest projecte ha tingut una seqüela de caire científic, impulsada per Juanfra Álvarez (@juanfratic): Callejeros científicos i una altra de caire artístic: Callejeros artísticos (gràcies a Inés Andrés per haver-me’l donat a conèixer).

Enllaç: Callejeros literarios

Kuentalibros

Es tracta d’una manera diferent i engrescadora de realitzar les fitxes de lectura. L’alumnat llegeix un llibre, en prepara la fitxa i la grava en un arxiu d’àudio o de vídeo. Tots aquests arxius es comparteixen en el blog del projecte.

Els seus impulsors són Mamen González (@mamencita78), José Luis Gamboa (@jlgj), Inés Andrés (@lajaines), Ana M. Álvarez (@mestraprimaria), Carlos Páez (@cpaez01), MªJesús García (@mjgsm), Alberto G., Conxi López Arias (@clopez17), Carmen Martínez (@educandoando), Maru Domènech (@marudo76), Merche Martín (@merche70), José Antonio Fraga (@o_fragha), Maria Macià (@mariaistwitting), Joan Ramajo (@joanfelizz), Marcos Cadenato (@mcadenato), Gorka Fenrnández (@gorkafm) i Estrella López (@starpy).

D’aquesta última, també en voldria destacar la tasca d’exploració de les noves formes de lectura en entorns digitals. N’és una bona mostra la seva sèrie de Cuentos Prezipitados para niños impacientes: contes tradicionals explicats amb Prezi.

Enllaç: Kuentalibros

Construyendo historias

Alumnes de diferents parts del món, construeixen col·laborativament Las historias de Jorge y Natalia. A partir d’un mateix inici, la història s’ha anat ramificant, a través de grups d’alumnes de diferents escoles, que van aportant el seu fragment. El resultat són més de mil històries diferents. Totes les aportacions es recullen en un blog.

L’impulsor del projecte és en Gregorio Toribio (@gregoriotoribio), mestre de primària a Almeria, referent a la xarxa pel que fa a experiències de treball col·laboratiu i editor de El blog de la clase de Gregorio Toribio.

Enllaç: Construyendo historias

El Quijote sincopado

A partir d’una versió adaptada del Quixot, cada grup d’alumnes va haver de triar-ne un fragment, elaborar-ne un guió per adaptar-lo cinematogràficament i dur a terme aquesta adaptació amb la tècnica de stop motion. El resultat d’aquest treball es pot consultar a la pàgina del projecte.

Els seus impulsors van ser José Daniel García (@daniyecla) y Toni Solano (@tonisolano), que el van dur a terme amb l’alumnat dels seus centres: el Col·legi Agora Portals International School de Mallorca i l’IES Bovalar de Castellón de la Plana.

Enllaç: Quijote sincopado

Banco de textos

Es tracta d’això mateix, d’una pàgina on es recopilen textos, propostes d’activitats associades i gravacions de lectures. La particularitat és que tots aquests continguts els van afegint els propis usuaris, que també poden comentar i valorar els dels altres.

El creador del projecte és Sergio Abad (@sabad), mestre de poble i aficionat al disseny de recursos didàctics per a l’aula. En té un grapat de molt interessants, entre els quals destacaria Goodrae: “diccionario hipertextual, inverso y lematizado”, basado en el diccionario de la RAE.

Enllaç: Banco de textos

Literatura secundaria

En aquest cas, no es tracta d’un projecte concret sinó del blog d’aula del Germán Cánovas (@germancanovas), que és professor de batxillerat a Sant Cugat del Vallès (Barcelona). El Germán potser és menys actiu a les xarxes socials que la majoria dels companys i companyes anteriors, però també li sobra la creativitat, qualitat que reuneix amb un exquisit rigor i una gran autoexigència.

En el seu blog, comparteix materials d’interès per a llengua i literatura, en un intent constant de vincular aquestes matèries amb la realitat propera i significativa per a l’alumnat. Ha desenvolupat projectes col·laboratius com Poetas injustamente olvidados. En ell, cada alumne havia d’inventar-se un poeta de poca rellevància i que hagúés fracassat en l’època que li va tocar viure. A través d’un blog, havien de presentar i reivindicar el seu poeta. També són recomanables els tallers de sintaxi i d’ortografia, que es poden trobar a la seva pàgina.

Enllaç: Literatura secundaria

Darle a la lengua

De nou, es tracta d’un blog personal, el de Felipe Zayas (@fzayas), expert en didàctica de la llengua i la literatura. Es tracta per tant, d’un espai on trobar reflexions, estudis i també experiències pràctiques sobre la millora de l’aprenentatge de les competències comunicativa i cultural.

Des d’allà, es pot accedir també a tots els blogs, individuals i col·lectius, que el professor valencià ha elaborat al llarg de la seva trajectòria.

Enllaç: Darle a la lengua

Leer.es

Aquest és el portal del Ministeri d’Educació dedicat al foment de la lectura i a la millora de la competència lingüística. Consta d’articles, recursos, anuncis de jornades, etc. i està dirigit a l’alumnat i el professorat de totes les etapes i a les famílies.

Enllaç: Leer.es

Molino de ideas

Per acabar, vull parlar d’una iniciativa que no està directament vinculada al món acadèmic. Es tracta d’una jove empresa que té per objectiu utilitzar la innovació i la tecnologia per millorar l’aprenentatge i el processament del llenguatge. Un bon exemple de la feina que realitzen és el seu conjugador de verbs intel·ligent Onoma.

A més dels seus projectes més estables, acostumen a proposar activitats, concursos i jocs a través de les xarxes socials, sobretot des del seu perfil de Twitter (@molinodeideas). Per aquest motiu, crec que és una bona referència, no només per les eines que desenvolupen, sinó també pels estímuls creatius que ofereixen.

Enllaç: Molino de ideas

Noves recomanacions

La Carme Barba (@carmebarba), mestra i formadora TIC a Barcelona, reivindica, amb tota la raó, el valor pedagògic de les WebQuest. En efecte, es tracta de propostes didàctiques que permeten un treball competencial i amb un rol actiu per part de l’alumnat. Ens en suggereix dos bons exemples de llengua i de literatura:

En José Luis Redondo (@jlred1978), professor de Ciències Socials a Úbeda, proposa dos projectes més:

 • El barco del exilio, un projecte molt ambiciós en què a partir de les persones exiliades, s’aborden qüestions de literatura, art, cinema i memòria històrica. Consta de diferents activitats i espais d’interacció i ja hi estan participant una trentena de docents.
 • REDsidencia de estudiantes, impulsat per Nacho Gallardo (@profenacho08). En aquest cas, es prosa a l’alumnat que emuli com seria avui en dia la relació entre els membres de la generació del 27, que es van trobar a la Residencia de Estudiantes de la Colina de los Chopos de Madrid. Es comparteixen idees, textos, vídeos i fotografies a través de les xarxes socials i d’aquesta manera, es descobreixen els personatges i les obres d’aquella generació.

 

4 Comments

 1. Lu

  Gracias por la mención a Callejeros. La verdad es que va por la tercera edición y con el mismo impulso que la primera.

  Gracias también por descubrirnos nuevos blogs. No conocía el blog de Germán Cánovas.

 2. Jose Luis Redondo

  Aunque no esta finalizado creo que es digno de mencionar El Barco del Exilio, ya que además no solo se esta trabajando desde la Lengua o la Literatura, también están participando educadores de otras materias.
  Otro proyecto que considero que falta es REDsidencia de Estudiantes de Nacho Gallardo (@profenacho08).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *