De concursos, ciència i altres arts

El curs passat vaig compartir una experiència magnífica amb el meu alumnat de Física. Ens vam embrancar en un projecte on vam explorar les relacions entre ciència, literatura i creativitat. Un trinomi explosiu que va produir una gran quantitat de textos que parlaven de la llum, des de la vessant científica, però també i sobretot des de l’emocional i des dels interessos i neguits de cada alumne.

El detonant d’aquesta aventura va ser una proposta de l’Institut de Ciències FOtòniques (ICFO): el concurs de creació literària La llum a les ones. Probablement, un dels seus punts forts era el premi: els textos guanyadors s’adaptarien i es convertirien en cançons de grups incipients de l’escena musical catalana. Un regal intangible, però probablement molt més motivador que determinats premis materials.

Com deia, amb l’excusa del concurs, vam desenvolupar tota una sèrie d’activitats amb l’objectiu de mostrar que la física pot ser font d’inspiració artística i que l’art i la creativitat juguen un paper important en el desenvolupament científic. Tota aquesta feina i els treballs presentats es poden consultar al site del projecte: La llum a les ones a CASP.

Concursos per al 2014

Arran de l’èxit del curs passat, he començat a recopilar altres propostes similars, que combinen ciència, literatura i altres mitjans d’expressió com el vídeo. Les comparteixo a través del blog perquè crec que són una manera per fomentar que l’alumnat treballi continguts científics de manera activa i creativa.

Tots els concursos són d’àmbit català. Tot i que moltes de les persones que segueixen aquest blog són de fora de Catalunya, crec que els pot resultar igualment útil conèixer aquestes propostes i que els pot donar idees per a noves activitats didàctiques. Igualment, si em feu arribar altres iniciatives semblants, aniré enriquint el llistat.

La llum a les ones

Ja us n’he parlat abans. Crec que estan a punt de publicar la convocatòria per a aquest curs i que hi haurà algunes novetats. El que tenim claríssim és que des del Col·legi Casp hi tornarem a participar.

 • Enllaç: http://lallumalesones.icfo.es/
 • Proposta: Elaborar un poema o relat breu sobre el tema de la llum
 • A qui va adreçat: Alumnat d’ESO i batxillerat i professorat
 • Premi: Veure els propis textos convertits en cançons.
 • Data límit: Començaments de maig de 2014

Illuminating Curiosity

Aquest curs, l’ICFO realitza una altra proposta. Unes quantes persones famoses ens plantegen una sèrie de preguntes relacionades amb els fenòmens lumínics. El repte és respondre aquestes preguntes mitjançant un vídeo d’uns 3 minuts, que sigui creatiu, amè i entenedor. A aquest també ens hi apuntem segur des de l’escola.

 • Enllaç: http://illuminatingcuriosity.icfo.eu/
 • Proposta: Respondre preguntes sobre la llum amb un vídeo
 • A qui va adreçat: Hi ha tres categories que inclouen totes les edats.
 • Premi: Conèixer les persones famoses que han fet les preguntes, diners i assistir a la gravació d’un episodi del programa de divulgació científica Quèquicom.
 • Data límit: 23 d’abril de 2014

X(p)rimenta

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació fa una proposta potser una mica més clàssica, però senzilla i igualment creativa: gravar un experiment en un vídeo de 3 minuts.

 • Enllaç: http://www.recercaenaccio.cat/noticies/oberta-la-iniciativa-xprimenta-2014/
 • Proposta: Gravar un experiment en vídeo
 • A qui va adreçat: Alumnat de Primària, ESO, batxillerat i cicles formatius
 • Premi: Entrades per al Cosmocaixa i el Museu de la Ciència i de la Tecnica de Catalunya, una estada de cap de setmana en un vilar rural i material per a l’escola.
 • Data límit: 30 d’abril de 2014

Science of the city

«Mireu la vostra ciutat amb ulls de científic i expliqueu-nos què veieu: conceptes coneguts, reptes per explorar, descobertes i descobridors o experiments en acció. Tot plegat pot ser ciència per a Science of the City.» Això és el que ens proposen en aquest concurs organitzat per l’empresa La mandarina de Newton i per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología.

 • Enllaç: http://www.scienceofthecity.net/
 • Proposta: Detectar estímuls científics en l’entorn urbà i gravar-los en vídeo
 • A qui va adreçat: Tots els públics
 • Premi: Diners i veure els propis vídeos en televisió.
 • Data límit: 24 d’abril de 2014

Fem contes de ciència

Aquest és un certamen de relats científics, sense cap altra restricció en la temàtica.. El convoca el CosmoCaixa i s’hi valorarà tant la qualitat de la narració com l’encert en el contingut científic.

 • Enllaç: http://fisiquim.files.wordpress.com/2014/01/fem-contes-de-cic3a8ncia-2014.pdf
 • Proposta: Elaborar un conte de temàtica científica
 • A qui va adreçat: Alumnat d’educació infantil, primària, ESO, batxillerat, cicles formatius i educació especial
 • Premi: Abonament per al CosmoCaixa, ordinador portàtil (per al centre), lot de llibres de ciència i veure el propi treball publicat al web de l’obra social de “la Caixa”.
 • Data límit: 13 d’abril 2014

Il·lustraciència

Concurs d’il·lustració científica organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), en col·laboració amb universitats de diferents països. Gràcies a l’Ariadna de Casacuberta i al Dani Jimènez per haver-me’l donat a conèixer.

 • Enllaç: http://illustraciencia.blogspot.com.es/
 • Proposta: Realitzar una il·lustració científica
 • A qui va adreçat: Hi ha dues categories: una adreçada a estudiants i l’altra a professionals.
 • Premi: Diners, cursos de dibuix i veure la pròpia il·lustració en una exposició.
 • Data límit: 14 d’abril 2014

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *